Hoşgeldiniz

Oturum Açın | Kaydol | Son Mesajlar | Mesajlarım | Yardım
kategorisinde Ara

chat programlarının mantığı

En son mesaj kimiraikkonen tarafından 11-10-2008, 14:51 atıldı. Başlığa toplam 2 cevap verildi.
Sort Posts: Önceki Sonraki
  •  10-30-2008, 14:53 37659

chat programlarının mantığı

Merhaba,

Öncelikle belirteyim, vbasic .net değil vbasic 6.0 da yazıyorum ancak mantık aynıdır diye tahmin ediyorum.

Programımın bir yerinde iki farklı lokasyondaki kullanıcılar tıpkı msn,skype gibi birbirleri ile yazışabilecekler. Bu işlemi vbasic 6.0 da winsock component i kullanarak yapıyorum ancak winsock için açtığım portu her iki lokasyonda da tek tek modeme nat yapmam gerekiyor.

ancak msn gibi chat programlarına baktığım zaman hiçbir nat konfigürasyonu yapılmadan iletişim sağlanıyor. bende programı kurduğum her yerde nat yapamam. bunun mantığı nedir acaba?

nat yapmadan modemin dış bacağına gelen veriler, nasıl oluyorda sorunsuz olarak iç networkte doğru pc yi, doğru portu bulabiliyor?

Bu mantığı vbasic 6.0 da nasıl uygularım?

•  11-06-2008, 9:43 37889 cevaben 37659

Cvp: chat programlarının mantığı

Selamlar

Öncelikle Socket nedir ? bu sorunun cevabını bulman lazım.. Makalelerde biraz araştırma yapman yeterli olacaktır..

http://www.c-sharpcorner.com/UploadFile/bfarley/SocketChatBF11182005013225AM/SocketChatBF.aspx

Nus ile uslanmayanı etmeli tekdir. Tekdir ile uslanmayanın hakkı kötektir.

Bugünkü dile çevirirsek diyor ki Ata:
    - Nasihatle uslanmayan uyarılmalı. O da para etmezse, bir güzel dövülmeli.
  •  11-10-2008, 14:51 37984 cevaben 37659

Cvp: chat programlarının mantığı

Soulsick, bahsettiğin durum doğru. Socket programlamada en basitinden clientları dinleyen bir server uygulaması yazdığınızda ve server firewallı bir router arkasındaki bir bilgisayarda ise, Router üzerinden bahsettiğin port doğrultusunda Port Forward veya NAT izni vermek gerekiyor.
    Aynı soruyu bende düşünmüştüm, sanırım MSN routerların doğal olarak engellemediği diğer port numaraları üzerinden dinleme yapıyor ve bu yüzden her kullancı tek tek özel izin vermek zorunda kalmıyor.
    Ayrıca VB6 ve Winsock kontrolünden ziyade .NET'deki System.Net.Sockets ile uğraşman daha faydalı olacaktır. MsWinsck kontrolününü .NET'de kullanmak verimli olmuyor (exception gibi). Saygılarımla.
    Onur Güzel
    kimiraikkonen85@hotmail.com

View as RSS news feed in XML